Webutviklingens betydning for visuelle effekter

Det er vanskelig å tro det i dag, men de første nettsidene besto faktisk av ren tekst. Selv da det begynte å komme bilder, var bildene få i antall, og kvaliteten på dem var dårlig. Men det har skjedd en rasende utvikling av nettet de siste tiårene, og med denne utviklingen har det både blitt enklere å legge ut bilder, og bildene har fått utrolig god kvalitet. I dag er gode bilder et must for enhver seriøs nettside.

Vi har lenge hatt gode bilder, men dersom vi ikke hadde servere, nettverk og nettlesere som taklet den store datamengden, hva hadde da vært viten med bilder på nett? For et høyoppløsningsfoto inneholder virkelig store mengder data, og denne dataen skal overføres til brukernes datamaskiner. I starten kunne det ta mange minutter å åpne en nettside. Det skyldtes ikke bare at nettet var tregt. Det skyldtes først og fremst av overføringshastigheten var lav, ettersom datasignalene ble sendt gjennom vanlige telefonlinjer. I dag har de fleste nordmenn bredbånd, og hastigheten er høy. Derfor kommer nettsidene i løpet av sekunder, til tross for de enorme datamengdene. De fleste tenker ikke engang over det.

Utviklingen av nettet har vært helt avgjørende for dagens bruk av visuelle effekter på nettet. I dag kan man til og med spille raske spill i flashversjon, og da snakker vi om store datamengder. Mange nettsider har også dusinvis av bilder, for eksempel nyhetssider og startsider som MSN. Alt dette blir overført raskt og effektivt, og stort sett uten noen problemer.