Hva skal til for å lage effektiv reklame

De mest effektive reklamene får oss ikke bare til å huske selve reklamen, men også merkevaren som det ble reklamert for. For det er her skillet går, mellom å lage en sånn passe reklame eller en stor suksess som får salgstallene til å gå i taket.

En god TV-reklame skal virkelig sparke fra seg og man har dårlig tid på seg også. Kanskje har du 10 sekunder på deg, noen ganger 30 sekunder for å reklamere for en merkevare.

Planlegging

Svært lite blir bra uten planlegging. Selve ideen skal iverksettes. Se for deg at du har fått et oppdrag av en møbelforretning. Her skal du vise frem ti forskjellige typer hvilestoler. Du er nå nødt til å begrense bildene dine betraktelig for å få med deg alle sammen på kun 30 sekunder. I tillegg skal kundegruppen føle at dette er stoler som de virkelig vil ha og trenger i sitt hjem. Du kan nå velge å filme utstillingslokalet med en haug med møbler som vises på en gang, eller du kan velge noen elementer du ønsker å bli omtalt helt alene. Filmen skal samtidig fortelle historien om hva du annonserer om selv om en kunden hjemme i stua har slått av volumet på TVen sin. Valget du havner på kommer av god planlegging.

Manuskript

Uansett hva reklamefilmen handler om har du kort tid på deg å komme med budskapet. Derfor må setningene være korte, tydelige, fengende og ikke minst selgende. Nybegynnere i reklamebransjen har ofte jobbet som selgere tidligere og det er ingen forskjell på å selge sko eller biler. Du skal uansett få kunden interessert og tiden er knapp. Du skaper et behov ved hjelp av manuskriptet ditt. Det kan hende at kunden din forlater stua når reklamepausen kommer mellom filmen, men lyden er jo fortsatt på og selv om kunden ikke ser på skjermen skal budskapet nås helt ut til badet. Et behov er dermed skapt.

Kjente merkevarer

Ingen er bedre på å hylle seg selv enn film- og reklamebransjen. Men det er det også gode grunner til. Vi snakker om kreative mennesker som er avhengig av selvtillit. Nike har vært gode på å lage reklamer med humor, men har også lagd flere alvorlige filmer. De amerikanske TV-reklamene er ofte lengre enn de norske og Pepsi har en lang tradisjon innenfor gode historier i sine filmer. Et annet selskap som virkelig kan å formidle et godt budskap er PokerStars som i 2012 fikk stor oppmerksomhet med filmen We are poker. Her bruker de den kjente pokerspilleren Daniel Negreanus i en av hovedrollene, og det å bruke en kjendis i en reklamefilm skaper også et forbilde knyttet til merkevaren.

Kombinasjonen lyd og bilde

Skal man lage en kommersiell TV-reklame må lyd og bilde passe godt sammen, og du sørge for at begge blir husket hver for seg. Lyd og bilder er dine to sterkeste verktøy og må utnyttes på best mulig måte. Ved hjelp av disse virkemidlene oppfordrer du jo til å handle idag. Det er ingen grunn til å vente med å kjøpe produktet og har en merkevare kjøpt reklamefilm av deg som varer i 30 sekunder, da forventes det at budskapet kommer skikkelig frem, gjerne så tidlig som mulig i filmen også.

Gjenkjennelse

Flere selskaper kommer med en oppfølger av sin forrige reklamefilm. Da har du kanskje lagt merke til at de også bruker de samme menneskene i denne filmen. Dette er fordi man skal forbinde et ansikt med et produkt. Det samme gjelder også jingelen eller sangen i reklamen. Man forbinder lyd og bilde til merkevaren i filmen og begge skal reklamere for produktet hver for seg.